Bal Çeşitleri Nelerdir? Üretim Şekline ve Özelliklerine Göre Bal Çeşitleri

Bal çeşitleri sayısızca faydasıyla doğa anadan sofralarımıza armağan olarak gelen en önemli doğal ürünlerdendir. Kendine has özellikleri ile en çok tercih edilen bal türleri ile tanışmaya hazır mısınız?

Bal Çeşitleri Türkiye, Bal Çeşitleri Ve Özellikleri

Ülkemiz bal konusunda dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Hem bal kalitesi hem de bal çeşitliliği bakımından Türkiye ile yarışabilecek çok az ülke var. Peki, ülkemizde üretilen bal çeşitleri nelerdir? Hangi ballar nerede üretilir ve şifalı özellikleri nelerdir?

Bu sorulara yanıt vermek için detaylı bir araştırma yaptık ve bal türleri hakkında önemli bilgiler derledik. Ancak bal çeşitlerini açıklarken 2020-7 numarası ile çıkan “Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ni esas aldık. Çünkü bal konusunda en güvenilir kaynak hiç şüphesiz ki devletin resmî kurumlarıdır.

İşte Türkiye’de üretilen en kıymetli bal türleri…

1- En Ucuz Bal Çeşitleri ve Fiyatları İçerisindeki Ayçiçek Balı

bal-cesitleri
Bal Çeşitleri

Fiyatı bakımından oldukça tercih edilen bu bal çeşidi ay çiçek tarlalarının bol olduğu Trakya bölgesinde yetiştirilir. En ucuz bal türüdür. Çünkü üretilmesi oldukça kolaydır. Açık sarı rengindedir.

2-En İyi Bal Çeşidi İsimlerinden Çam Balı

En iyi ballardan olan çam balı Ege bölgesinde yaygın olarak üretilen bir bal türüdür. Çam balı üretiminde Türkiye dünyada birinci sıradadır.

3-Bal Çeşitleri İsimleri Arasında En Çok Bilinen Çiçek Balı

Çiçek balı ülkemizde en fazla üretilen bal çeşididir. Halkın büyük bir kısmının da tercih ettiği baldır. Diğer türleri özel müşteri kitlesine hitap ederken çiçek balı tüm toplumda bilinen bir mahsuldür.

Farklı türde bitkilerin yetiştiği yerlerde üretilir. Eğer rakım yüksekse kalitesi artar. Bu nedenle en kaliteli çiçek balları Doğu Anadolu ile Karadeniz’in yüksek yerlerinde elde edilir.

Fiyatı uygun olan bir üründür. Kolayca temin edilebilir. Daha çok bir kiloluk teneke ambalajlarda satılır. Ancak son zamanlarda plastik muhafazalarda ve 250 gr ile 500 gr biçiminde de satılmaya başlanmıştır.

4-Tatlı Bal Çeşitleri Türleri Arasında Yer Alan Narenciye Balı

Narenciye balı limon, portakal ve mandalina ağaçlarının çiçeklerinden elde edilir. Hatta balın içinde bu çiçeklerin kokusu hissedilir. Tatlı bir bal türüdür. Organik bir ürün olduğundan kısa sürede alıcı bulur.

5-Farklı Renkleri İle Bal Çeşitleri ve Renkleri Arasında Dikkat Çeken Kestane Balı

bal-cesitleri

Kestane balının Hafif acı bir tadı vardır. Koyu kahve renkli bir bal türüdür. Daha çok Marmara bölgesinin sahil şehirlerinde üretilir. Karadeniz’de üretilen kestane balı ise koyu sarı renktedir.

6- En İyi Bal Sıralaması İçerisinde Bulunan Şifa Kaynağı Kekik Balı

Kastamonu ve Amasya’da yaygın olarak üretilen bu bal türü bronşit ve soğuk algınlığının tedavisinde kullanılmaktadır. Kendisine has tadı ile de öne çıkmaktadır.

7-Kendine Has Kıvamı İle Ihlamur Balı

Özgün kıvamı ile öne çıkan ıhlamur balı Rize, Artvin, Yalova gibi ıhlamur ağaçlarının yoğun olduğunu şehirlerde üretilir. Ayrıca yoğun bir kıvamı vardır.

8-Etkileyici Kokusu İle Lavanta Balı

Haziran ayında hasadı yapılan lavanta balı, farklı bir kokuya sahiptir. Bu balı tanımayanlar kokunun katkı maddelerinden kaynaklandığını düşünebilir. Oysaki bu koku balın doğal özelliğidir. Isparta ve Burdur yörelerinde üretilmektedir.

9-Zengin İçerikli Keven Balı

Antioksidan özelliği olan keven balı yüksek rakımlı şehirler olan Erzurum, Bingöl, Muş, Hakkâri gibi yerlerde üretilen bal türüdür. Bu balın içeriği oldukça zengindir. Ayrıca yorgunluk gidericidir ve cilt hastalıklarının tedavisini hızlandırır. Bu özelliklerinden ötürü büyük rağbet görmektedir.

10-En İlginç Bal Çeşitleri İsimleri Arasındaki Püren Balı

Bu bal türünün üretimi püren bitkisinin yaygın olduğu Ege, Trakya ve Karadeniz’de yapılmaktadır. Vişne suyunu andıran bir aroması vardır. Avrupa’da çok fazla tercih edilmesine rağmen ülkemizde üretimi sınırlıdır.

11-Kanser Hastalarının Mutlaka Bilmesi Gereken Bal Çeşitleri Adları Arasındaki Hayıt Balı

Bu bal türü Akdeniz ikliminde yetişen hayıt bitkisi bu balın temel kaynağıdır. Hayıt balının kansere iyi geldiği ifade edilmektedir. Koyu renkli olan hayıt balı yenildikten sonra ağızda hafif bir buruk tat bırakır. Bal ilk hasat edildiğinde açık renklidir ancak zamanla rengi koyulaşır.

12- E Vitamini Bakımından Zengin Olan Keçiboynuzu Balı

E vitamini bakımından zengin olan keçiboynuzu balı keçiboynuzu ağaçlarının yoğun olduğu bölgelerde üretilen bir bal çeşididir. Barındırdığı kalsiyum sayesinde kemik erimesine iyi gelir. Ayrıca nefes darlığı çekenlerin rahatlamasını sağlar.

13-En Pahalı Bal Çeşitleri Arasında İlk Sırada Anzer Balı

bal-cesitleri

Anzer balı, arıların Rize’nin Anzer yaylasında ürettiği en iyi çiçek balıdır. Arılar bu balın yapımında 400’den fazla çiçeği dolaşarak öz suyunu toplar ve bal üretir. Aromatik tadı ve düşük glikoz oranının yanı sıra onlarca faydası vardır. Kalp-damar rahatsızlıklarından mide sorunlarına, cilt sağlığından kısırlığa kadar pek çok sağlık sorunu için faydalıdır.

Üretim Şekline Göre Bal Çeşitleri İsimleri

Bal türleri üretim şekillerine göre de farklılık göstermektedir. İşte bal türlerinin üretim şekillerine göre özellikleri!

1-Petekli Bal

Bu bal en fazla üretilen ve satılan bal türüdür. Petek gözerinde yavru içermez. Bal mumu ile kabartılan temel petekli çerçevelerde depolanır. Peteğin tümü veya bir bölümü sırlanmış biçimde satışa çıkarılmaktadır.

2-Doğal Petekli Bal

Doğal olan bu petekli bal türü ise arılar tarafından peteği ile üretilen baldır. Temel petek kullanılmadan üretilir. Standart kovanlarda mahsulü yapılır.

3-Karakovan Balı

Bu bal çeşidi farklı olarak standart kovanlarda üretilmez. Çalıdan örülmüş sepetler, içi oyulmuş kütükler veya başka doğal araçlar kullanılarak üretilir. Peteği arılar tarafından üretilir. Modern arıcılık yöntemleri kullanılmadan üretilen ballardır.

4-Süzme Bal

bal-cesitleri

Sırları alınan peteklerden elde edilen süzme bal çeşidi daha çok cam kavanozlarda 850-950 gr biçiminde satılmaktadır.

5-Petekli Süzme Bal

Bu bal da süzme balın bir türüdür. Ancak içerisinde petekli bal parçaları da bulunmaktadır.

6-Sızma Bal

Aslında sızma bal, süzme balın bir türüdür. Ancak süzme baldan farkı balın doğal yollarla süzüldükten sonra alınmış olmasıdır.

7-Pres Balı

Balın 45 dereceye kadar ısıtılıp preslenmesi ile elde edilen bal türüdür.

8-Filtre Edilmiş Bal

Polen içeriği azaltılmış bu bal çeşidi filtre edilmiş bal olarak bilinmektedir. Balın içindeki bazı inorganik ve organik maddelerin atılması ile edilir.

Aynı zamanda 12 Soruda Şaşırtıcı Arı Sütü Faydaları (Arı Sütü Nasıl Elde Edilir) yazımızı inceleyerek de tıpkı bir bal gibi arı sütünün faydalarını da fark edebilirsiniz.

Related Posts

DIY Solar Power System Installation Guide

Harnessing solar power for your home is not only eco-friendly but also a cost-effective way to generate electricity. In this comprehensive guide, we’ll walk you through the…

DIY Poly Gel Nails Step-by-Step Guide

Poly gel nails have become a popular choice for those looking to achieve salon-quality nails from the comfort of their own homes. This step-by-step guide will walk…

DIY Old Jeans Makeover Ideas

In the world of fashion, it’s no secret that jeans are a timeless classic. They’re comfortable, versatile, and go well with just about any outfit. However, as…

DIY Kitchen Countertop Installation Guide

Are you ready to give your kitchen a fresh and personal touch? DIY kitchen countertop installation can be a rewarding and cost-effective project. In this comprehensive guide,…

How to Install Tires DIY

Installing tires on your vehicle can seem like a daunting task, but with the right tools and a step-by-step approach, you can do it yourself and save…

How to DIY Inground Pool Installation

Are you dreaming of having your very own inground pool right in your backyard? It’s a fantastic idea to create a personal oasis where you can relax…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *