Pek çok alanda uygulanan PRP tedavisi nedir? Ayrışmanın getirdiği Yenilenmeye hazır mısınız? İşte size PRP işlemi hakkında tüm detaylar…
PRP Tedavisi Nedir?
PRP uygulaması kanın ayrıştırılması sonucunda elde edilen trombosittir. Trombosit jöle gibi bir jeldir. Ayrıştırılan kandan büyüme faktörleri ve trombositten zengin plazma meydana gelir. Yani kısaca hastanın kanı alınır ve hızla döndürülür. Bu işlem sonucunda kan üç ayrı maddeye dönüşür. Bunlardan biri PPP, diğeri PRP ve kırmızı küredir.
Bu ayrıştırma işlemi yaklaşık 15 dakikalık bir işlemdir. Bu işlem sonucunda plazmanın 5 katı oranında trombosit elde edilir. PRP, büyüme faktörlerinin yüksek konsantrasyonda olduğu plazmadır. Trombosit içinde büyüme faktörleri ve yaraları iyileştiren maddeler bulunur.
PRP insan vücudunda birçok hastalığın tedavisinde ve hastalıkların oluşmasını önleyen yapıya sahiptir. Bunlar, yumuşak dokularda oluşan travmaların iyileşmesini sağlar. Ameliyat sonrasında iyileşmeyi hızla artırır. Kemiklerde bozulmayı önler. PRP greft denilen dokuların kaynaşmasını sağlar. Yaraların iyileşmesini ve yara izlerini yok eder. PRP de bulunan büyüme hormonları kollajen içerdiği için yaraların iyileşmesi üzerinde oldukça etkilidir.
[geo_alert style=”2″ color=”primary” ]H100 Aşısı İle Yeniden Gençleşmek İçin Haydi Aşıya![/geo_alert]
PRP Tedavisi Nasıl Hazırlanır?
PRP elde etmek için, belli koşullar gereklidir. Bunlar; sıcaklık, santrifüj zamanıdır. PRP tedavisi hazırlamak için önce kan alma işlemi yapılır. Hastadan yaklaşık 30 cc kan alınır ve tüplere konur. Kanın tamamı önce santrifüj edilir. Bu aşamada kan 3 parçaya ayrılır. Bu parçalardan ilki trombositin çok az olduğu birinci tabaka, en fazla trombosit ve beyaz küre içeren ikinci tabaka ve kırmızı hücre içeren üçüncü tabakadır.
[geo-post id=”11240″ label=”Okuma Önerisi”]
PRP Tedavisi Kaç Seans Uygulanmalıdır?
PRP tedavisinin belli bir seans sayısı yoktur. Herkeste farklı sürelerde etki eder. Bazı kişilere tek seans tedavi cevap verebilir. Bazı durumlarda da üç seans tedavi uygulamak gerekebilir. tek seans yeterli olabilirken bazı durumlarda 3 seans yapmak gerekir. Bazı durumlarda ise 3-4 hafta ara vererek tekrar uygulanır.
PRP tedavisi her hastada farklı seanslarda uygulanabilir. Seansın kaç kere yapılacağına işlemi yapacak olan doktor hastada ki iyileşme sonucunda karar verir. Tedavi yapılmaya başladığı ilk seanstan itibaren hastalarda çok ciddi olumlu değişiklikler gözlenir. Hastanın şikâyetleri devam ederse PRP tedavisinin RPT yani tekrarı yapılır.
PRP İle Cilt Bakımı Cilt Yenileme ve Gençleştirme
PRP uygulaması ile birçok hastalık tedavi edilebildiği gibi cilt gençleştirme, kırışıklık açma ve yaşlanma etkilerinin ortadan kaldırılması işlemleri de yapılır. PRP güzellik merkezlerinde cildin canlandırılması, daha canlı ve diri bir cilt görünümü elde etmek işçin kullanılmaktadır.
- PRP sonrasında cildin görünümü değişir, daha canlı daha parlak ve taze bir cilt elde edilir.
- Ciltteki hücreleri yeniler ve cildin kologen ve elastin üretmesini sağlar.
- Kırışıklıkları açar ve cildi gençleştirir.
- Akne ve sivilceleri tedavi eder ve akne lekelerini ortadan kaldırır.
- Yanık tedavilerinde cildi yeniler ve yanık izlerini ortadan kaldırır.
- Gözaltında oluşan morlukları ortadan kaldırır.
Güzellik ve estetik merkezlerinde PRP uygulaması sorunlu bölgeye direkt uygulanarak o bölgedeki hasarı tedavi etmek için de kullanılır. Sorunlu bölgelerin iyileşmesini PRP tedavisinde büyüme faktörleri yapmaktadır.
PRP Hangi Bölgelere Uygulanır?

PRP yaşlılık geciktirici ve cilt gençleştirme işlemlerinde;
- Yüzün göz çevresi dışındaki bütün alanına uygulanabilir
- Boyun bölgesi ve dekolte bölgesine
- PRP saç tedavisi içinde uygulanmaktadır
- Basenlere
- Ellere PRP işlemi yapılabilmektedir.
[geo_alert style=”2″ color=”primary” ]12 Soru da Saç Ekimi Öncesi Sonrası[/geo_alert]
PRP işlemi her yaştan kişilere, erkek ve kadın ayrımı yapılmaksızın uygulanabilen bir işlemdir. Ancak, hamile kadınlar, hemofili denilen pıhtılaşma rahatsızlığı olan kişiler ve kanser hastası olup kanser tedavisi uygulanan kişilere yapılmaz.
PRP İşleminden Sonra Yapılması Gerekenler
Hangi durumda kullanılırsa kullanılsın, gerek sağlık gerekse güzellik, ikisinde de başarılı sonuçlar veren bir tedavi yöntemidir. PRP işlemi en hızlı sonuç veren ve yapıldıktan sonra günlük yaşamını etkilemeyen bir tedavi ve uygulama sistemidir. İşlemin ardından hasta günlük yaşamına dönebilir.
İstirahat gerektiren her hangi bir olumsuzluk yaşanmaz. Bazı kişilerde oluşan hafif morluklar geçinceye kadar güneşten korunmak gerekir ve güneşe çıkıldığında mutlaka yüksek faktörlü güneş kremi kullanılması önerilir.
PRP Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

PRP işlemi nedir, PRP tedavisi yaptıranlar ve PRP saç tedavisi hakkında hazırladığımız sık sorulan sorular ve yanıtları nelerdir?
PRP Nedir, PRP Tedavisi Neye İyi Gelir?
Platelet hücrelerinin vücuttaki temel görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır. Büyüme faktörleri bakımından zengin olduklarında yara iyileşmesinde oldukça etkilidirler. PRP tedavisi ile cilt genleştirme, ortopedik rahatsızlıklar ve saç dökülmesi gibi sorunlar giderilebilmektedir. PRP tedavisinin geniş yelpazede uygulama alanları vardır ve alanında uzman doktorlar tarafından yapılması gerekir.
PRP Nedir, Ne İşe Yarar?
PRP Tedavisi Neye İyi Gelir?
PRP tedavisi diz kireçlenmesi ve kalça eklem kireçlenmesinde uygulanır. Diz, omuz, ayak bileği burkulmaları ve omuz ağrıları için de faydalı bir yöntemdir. Ayrıca topuk dikeni, kulunç ağrısı olarak bilinen kas gerginliklerinin tedavisinde, tenisçi dirseği, golfçü dirseği ve ön çapraz bağ yaralanmalarında uygulanan bir tedavi yöntemidir.
PRP Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?
PRP işlemi ortalama olarak 2 ile 4 hafta aralıklarla, 3 veya 4 seans şeklinde uygulanır. Bu işlemde dışardan alınan vücuda herhangi bir madde veya ilaç verilmez. Tamamen doğal bir yöntemdir. Uygulamanın ilk seansın itibaren ciltte kuru ve mat görünümde düzelme olduğu fark edilir. Zamanla cildin elastikiyetesi artar ve kırışıklıklar azalır.
PRP Saç Nasıl Yapılır, PRP Saçta ne işe yarar?
Saç dökülmesinde PRP uygulaması için öncelikle hastanın venöz kanından çağ bardağının 1/10’u kadar alınır. Kan santrifüj edilerek kırmızı ve beyaz kan olarak ayrılır. Kırmızı kanda pıhtılaşma faktörleri, PGF (Trombosit büyüme faktörü), akyuvar ve trombosit bulunur. Kırmızı kan özel bir yönteme tabi tutulur. Daha sonra napaj yöntemiyle seyreltilmiş bölgeye enjekte edilir.
PRP Saç Tedavisi Ne Kadar Sürer?
PRP saç tedavisi 30 dakika aralıklarla en fazla 15 günde bir yapılır. Tedavi genellikle 3 ile 4 ay kadar sürer. Sonraki dönemlerde yılda bir uygulanması yeterli olacaktır. Enjekte edilen plazma hastanın kendi kanından elde edildiği için hiçbir riski yoktur. PRP tedavisinin en büyük avantajı hiçbir şekilde risk taşımamasıdır.
PRP Tedavisi Tüp Bebek Uygulaması Nasıl Yapılır?
Sağlık her zaman iyi ve Güzel bişey sağlıklı hayat tercih ederim herkese .
Çok güzel bir yazı her şeyin başı sağlık ellerine sağlık admin yazılarınız için
Herkese sağlıklı mutlu huzurlu hayat dilerim
Admin yazı gerçekten çok faydalı olmuş
rahatsızlıgından dolayı anneme yapılmıştı ama ne oldugunu anlamamıştık.şuan çok net anladım.gerçekten açıklayıcı harika bir dil kulanılmış teşekkürler.