At Eti Yenir mi Dinen Caiz midir?At Eti Helal mi?

Bir mekana girdiniz ve sonrasında sunulan etlerin at eti olduğunu duydunuz… Aklınıza ilk gelen soru direkt “at eti yenir mi?” olacaktır. Peki at eti yeni mi diyanet açıklamaları konu hakkında ne diyor?

At eti ile ilgili olarak özellikle mezhepler arasında ciddi bir ihtilaf oluşmuştur. İmam Azam Ebu Hanife at eti konusunda bazı ifadelerde bulunmuştur. Peki, ülkemizde at eti konusunda nasıl bir tutum sergilenir ve olması gereken esas duruş nedir? At eti haram mıdır? At eti yenirmi? At eti yenir mi diyanet açıklamaları bu konuda ne şekilde bizleri yönlendiriyor, gelin hep birlikte detaylıca inceleyelim.

Dinimizde At Eti Yenir mi? İslamiyette At Eti Yenir mi? Yenirse Hükmü Nedir?

Dinimiz, Kur’an-ı Kerim’ de kesin ifadelerde bazı hayvanları müminlere haram kılmıştır. Bu hayvanlar domuz ve leş olan hayvanların etidir. Bu hayvanlar direkt necistir. Bununla beraber usulsüz şekilde kesilen hayvanların eti de yenmez ki bunlar da leş sayılırlar.

İşte bu belirtilen hayvanlar dışında kalan hayvanların yenmesi hususunda sünnete tabi hareket edilmelidir. Peygamber Efendimiz SAV şöyle buyurmuşlardır: “ ahir zamanda öyleleri gelecek ki, sünnete itibar etmeyecek. Allah’ ın kitabında haram dediği haram helal dediği helaldir, bunun dışında bir şey yoktur diyecekler. Ancak bana Kur’an’ ın bir misli daha verildi.”

Efendimiz’ in de ifade ettiği yasaklı olan hayvanlar dışında yenmesi gereken hayvanlar için haram helal konusunda dikkat edilmelidir.

İslamda At Eti Yenir mi Dinen Caiz midir?

fikirsiz-at-eti-yenir-mi-dinen-caiz-midir-at-eti-helal-mi
At Eti Yenir mi Diyanet

At eti konusunda İslam dini Kur’an da direkt ayet ya da hadis ile bir yasaklamaya gitmemiştir. At eti yenir mi şafii mezhebi ya da at eti yenir mi Hanefi mezhebine göre farklılık göstermektedir. İmam-ı Azam Ebu Hanife, at etinin necis hayvan olmasından sebep değil, savaşlardaki rolü münasebeti ile yenmesinin mekruh olduğunu söylemiştir.

Eski dönemlerde at dinin savunuculuğunu, yöre ve töreyi savunmak için savaşta kullanılan en önemli araçtı. Bir üstünlük ifadesiydi. Bundan sebeple, savaşlarda müdafaa sağlayan bu hayvanların neslinin yenerek tüketilmesini asla uygun görmemiştir. Bu nedenle Hanefi mezhebine göre at eti yemek sakıncalıdır, mekruhtur.

At Eti Yenir mi Ayet Açıklamaları Nelerdir? At Eti Yenir mi Helalmi?

fikirsiz-at-eti-yenir-mi-dinen-caiz-midir-at-eti-helal-mi

At eti Hanefi mezhebine göre mekruh kabul edilmiştir. Hatta bu yönü ile direkt haramdır diyenler de bulunmaktadır. At eti yenir mi ayet açıklamaları ile ifade edilen bir durum değildir. Sünnete tabi şekilde Efendimiz’ in bize ifade ettiklerinden yola çıkarak birçok hadisin de bir araya gelmesi ile İmam Azam haricinde diğer büyük mezhep imamları at eti yenir denmiştir.

İlginizi Çekebilir: Borsa Haram Mıdır ?

At Eti Yenir mi Diyanet

At eti yenir mi diyanet başkanlığına en sık sorulan sorular arasındadır. At eti yenir mi Diyanet yaptığı açıklamalarda ağırlıklı olarak Efendimiz’ in hadislerine ve sünnetine yer vermiştir. Ülkemizin de ağırlıklı Hanefi olması sebebi ile at eti yenmesi konusunda genel kuralın mekruh olduğudur ifadesini kullanmaktadır. Yani bir işletmede at eti yediğini öğrenen kişinin mutlak günaha girmediğini ifade etmektedir.

At Eşek Eti Yenirmi? Eşek Eti Helal mi?

fikirsiz-at-eti-yenir-mi-dinen-caiz-midir-at-eti-helal-mi

Peygamber Efendimiz SAV. yenebilir hayvanlar konusunda şu ifadeyi kullanmıştır: “yırtıcı olan hayvanlardan köpek dişli olan hayvanların eti yenmez. Kuşlardan ise pençesi olan ve o pençe ile avlanan kuşun eti yenmez. Ehli eşek eti yasaktır” buyurmuşlardır.

Bu olay Hayber Savaşı’nda yaşanmıştır. O esnada kazanlarda eşek eti pişirilmektedir ve bu sözün üzerine kazanlardaki pişen eşek etleri dökülür. Kesin surette eşek eti haramdır. Hayber sonrasında kesinlikle bu yasağa uygun şekilde et yenilmesi uygun görülmüştür. At Eti Yenir mi Diyanet açıklamalarında da belirtildiği üzere at eti ile ilgili olarak yenmesi ya da yenmemesi atın toplumdaki yeri ve önemi ile ilişkilendirilmiştir.

Eti yenmesi kesin olarak haram olan hayvanların yanında at eti ile ilgili olarak mezheplerin yaptığı açıklamalar yol gösterici niteliktedir. Peygamber sünnetine uygun olacak şekilde helal olan hayvan etlerinin yenmesi uygundur. Ancak haram kılınan hayvan eti ile ilgili olarak mutlaka dini kaynakların araştırılması gereklidir.

Related Posts

DIY Solar Power System Installation Guide

Harnessing solar power for your home is not only eco-friendly but also a cost-effective way to generate electricity. In this comprehensive guide, we’ll walk you through the…

DIY Poly Gel Nails Step-by-Step Guide

Poly gel nails have become a popular choice for those looking to achieve salon-quality nails from the comfort of their own homes. This step-by-step guide will walk…

DIY Old Jeans Makeover Ideas

In the world of fashion, it’s no secret that jeans are a timeless classic. They’re comfortable, versatile, and go well with just about any outfit. However, as…

DIY Kitchen Countertop Installation Guide

Are you ready to give your kitchen a fresh and personal touch? DIY kitchen countertop installation can be a rewarding and cost-effective project. In this comprehensive guide,…

How to Install Tires DIY

Installing tires on your vehicle can seem like a daunting task, but with the right tools and a step-by-step approach, you can do it yourself and save…

How to DIY Inground Pool Installation

Are you dreaming of having your very own inground pool right in your backyard? It’s a fantastic idea to create a personal oasis where you can relax…

This Post Has 4 Comments

  1. At eti yemenin helal olduğunu sanırdım ama mekruhmuş iyiki de bu yazıyı okumuşum herkesin okumasını tavsiye ederim.

  2. Eşek eti haramsa at etinin yenmesine sakıncalıdır o zaman. Çünkü aynı aileye dayanıyorlar ve anatomileri neredeyse birebir aynı. Tabi yedikleri, içtikleri de ayrı düşmez.

  3. At eti yemek müslümanlar tarafından yasaklanmıştır tabi belki bazı mezheplerde yemek caizdir belki benim bildiğime göre haram hanifler de

  4. Bu konuda esas mesele atlanılmış. Bu hayvanlar ahırda beslenirse bunların etinin yenmesi uygun değil. Çünkü bunlar kendi pisliklerini de yiyebiliyorlar. Bildiğim kadarı ile, çayırda beslenmiş at, eşek, katır gibi hayvanların etleri yenir. Kurbanlık hayvanları da kesmeden önce bir süre çayırda beslemek uygun olur. Mekruh demek, kesin haram veya helal olduğu bildirilmeyen şeylerdir. Mekruhlar çok yapılırsa haram olur. Büyük günah ta olur. Tahrimen mekruh ve tenzihen mekruh vardır. İkisinin de hükümleri ayrıdır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *