Asperger sendromu ile otizm belirtileri açısından bazı benzerlikler gösterse de aslında birbirinden oldukça farklı hastalıklardır. Bu yazımızda Asperger ve Otizm arasındaki farkları ele alırken yazımızın sonunda sık sorulan soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.
İnsan sağlığı ile ilgili sıkıntılar sadece biz doğduktan sonra başlamaz. Daha cenin ana rahmine düştüğü andan itibaren bir takım sorunlar gelişebilir. Bu sorunlar nedeniyle de bireylerde bedenen, ruhen ya da sosyal yönden bir gelişme bozukluğu yaşanabilir.
Yeni dünyaya gelen bireyde zaman içinde beklenen gelişmeler gözlemlenmez ve bir takım rahatsızlıkların teşhisi bu gelişim bozukluklarına göre konulabilir. Kaza, yaralanma, depresyon, vücudun kendinden kaynaklı nedenlerden dolayı da insan sağlığı birden bire bozulabilir. Tüm bu olası durumlar sağlık konusunda daha titiz olmamız gerektiğinin de bir göstergesidir.
Böyle hayati bir konuda kulaktan dolma bilgilerle hareket ederek sözde tedavi yöntemlerinden uzak durmalı ve ne olursa olsun ilgili sağlık branşının uzmanına başvurarak, rahatsızlığımız ile alakalı yardım almalıyız. Sık sık birbirine karıştırılan rahatsızlıklardan olan asperger sendromu ve otizm arasındaki farklılıkları incelemek için bu iki rahatsızlığın benzer özelliklerini inceleyerek işe başlayabiliriz.
Çocukluk Döneminde Özel Eğitim Şart!
Asperger sendromu da otizm sendromu da daha çocukluk çağlarında kendilerini gösteren tipik bir süreçlerdir. Birey diğer sağlıklı insanların öğrenme ile edinerek zaman içinde kolayca yapabildiği iş ve işlemleri yapamaz ve bir kabiliyet yoksunluğu baş gösterir.
İnsanlarla iç içe olmaktan çekinen ve içine kapanan asperger sendromlu bireyler zamanında tedavi edilmezlerse kolayca toplumdan uzaklaşırlar ve bir daha geri kazanılmaları son derece güçleşir. Çevreyle iç içe olmadıkları için normal olaylar bile onlara yabancı ve güç gelebilir ve hep bir yabancılık hissi yaşarlar.
[geo-post id=”6299″ label=”Okuma Önerisi”]
Bu rahatsızlıkların benzerlerini otizme sendromlu hastalar da gösterdiği için otizmli bireyler aspergerli, diğer rahatsızlık grubundakiler ise otizmli olarak düşünebilir. Özellikler pek çok belirtinin ortak olduğu zihinsel rahatsızlıklardaki bu karışıklıklar hastaya doğru teşhisin konulmasını güçleştirdiği için tedavi sürecini de olumsuz yönde etkileyebilir.
Burada asıl dikkat edilmesi gereken doğru tedavi merkezlerinden ve işin uzmanı hekimlerden yardım almaktır. Bu şekilde hareket edilmesi halinde bireylerde önemli ölçüde iyileşme görülecek ve rehabilitasyon desteği amacına ulaşacaktır.
Asperger Sendromu ile Otizm Arasındaki Farklılıklar

- Asperger sendromlu bireylerin zeka yapıları otizm sendromlu bireylere göre daha gelişmiştir.
- Her iki grupta sosyalleşmede güçlük çekse de konuşma yetisi bakımından asperger sendromlu hastalar daha kabiliyetlidir ve akıcı bir şekilde konuşabilirler.
- Otizmli hastaların teşhisi asperger sendromlu bireylerinkine göre daha kolaydır ve daha erken anlaşılır.
- Otizmli bireyler kişisel bakımlarında son derece zayıf kalmaktadırlar. Onlara oranla asperger sendromlu bireyler bu tür ihtiyaçlarını kendileri görebilir.
- Karşılaştıkları sorunlarla başa çıkma konusunda daha etkin olan asperger sendromlular böyle durumlara karşı çözüm arayışı içinde olurlar.
- Asperger sendromu kişisel yetkinliklerden çok sosyalleşememe sıkıntısının ağırlık kazandığı bir süreçtir. Buna karşılık otizm sendromlu bireyler sosyalleşememek ile birlikte öz becerileri gelişmediği için daha büyük sıkıntı yaşarlar.
[geo_alert style=”2″ color=”primary” ]Özel Eğitim Öğretmenliği Nedir? Nasıl Olunur? Maaşı Nasıldır?[/geo_alert]
İşte bu yüzden uzmanlar bu tür hastaların yakınlarına bireye yaklaşımları konusunda eğitimler vermektedir. Özellikle çocukluk çağında ortaya çıkan bu rahatsızlıklarla mücadele etmek ve bu bireyleri olabilecek en sağlıklı biçimde topluma geri kazandırmak için devlet destekli ve özel eğitim merkezleri ile rehabilitasyon hizmetleri vermektedir.
Asperger Sendromu Hakkında Sık Sorulanlar
Asperger sendromu ile Otizm arasında ki farklar ile ilgili detaylı bir içerik hazırlamaya çalıştık. Bu aşama da asperger sendromu hakkında sık sorulan sorulara da yanıt vermek istiyoruz.
Asperger Sendromu nedir?
Asperger sendromunun belirtileri nelerdir?
Asperger tanısı nasıl konulur?
Asperger sendromlular evlenebilir mi?
Asperger tedavisi mümkün mü?
Asperger sendromu olan ünlüler kim?
Yer çekimini bulan dahi Sir Isaac Newton da asperger sendromuna sahipti. Elon Musk, Charles Richter gibi isimler de asperger sendromuna rağmen dünyada yeni bir dönem başlatmış ünlüler arasında.
Yetişkinlerde asperger sendromu nedir?
Otizm Hakkında Sık Sorulan Sorular
Otizm ile Asperger sendromu ile arasında ki farklar ile ilgili detaylı bir içerik hazırlamaya çalıştık. Bu aşama da otizm hakkında sık sorulan sorulara da yanıt vermek istiyoruz.