Asperger Sendromu ve Otizm Belirtileri (18 Soruda Asperger ve Otizm)

Asperger sendromu ile otizm belirtileri açısından bazı benzerlikler gösterse de aslında birbirinden oldukça farklı hastalıklardır. Bu yazımızda Asperger ve Otizm arasındaki farkları ele alırken yazımızın sonunda  sık sorulan soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.

İnsan sağlığı ile ilgili sıkıntılar sadece biz doğduktan sonra başlamaz. Daha cenin ana rahmine düştüğü andan itibaren bir takım sorunlar gelişebilir. Bu sorunlar nedeniyle de bireylerde bedenen, ruhen ya da sosyal yönden bir gelişme bozukluğu yaşanabilir.

Yeni dünyaya gelen bireyde zaman içinde beklenen gelişmeler gözlemlenmez ve bir takım rahatsızlıkların teşhisi bu gelişim bozukluklarına göre konulabilir. Kaza, yaralanma, depresyon, vücudun kendinden kaynaklı nedenlerden dolayı da insan sağlığı birden bire bozulabilir. Tüm bu olası durumlar sağlık konusunda daha titiz olmamız gerektiğinin de bir göstergesidir.

Böyle hayati bir konuda kulaktan dolma bilgilerle hareket ederek sözde tedavi yöntemlerinden uzak durmalı ve ne olursa olsun ilgili sağlık branşının uzmanına başvurarak, rahatsızlığımız ile alakalı yardım almalıyız. Sık sık birbirine karıştırılan rahatsızlıklardan olan asperger sendromu ve otizm arasındaki farklılıkları incelemek için bu iki rahatsızlığın benzer özelliklerini inceleyerek işe başlayabiliriz.

Çocukluk Döneminde Özel Eğitim Şart!

Asperger sendromu da otizm sendromu da daha çocukluk çağlarında kendilerini gösteren tipik bir süreçlerdir. Birey diğer sağlıklı insanların öğrenme ile edinerek zaman içinde kolayca yapabildiği iş ve işlemleri yapamaz ve bir kabiliyet yoksunluğu baş gösterir.

İnsanlarla iç içe olmaktan çekinen ve içine kapanan asperger sendromlu bireyler zamanında tedavi edilmezlerse kolayca toplumdan uzaklaşırlar ve bir daha geri kazanılmaları son derece güçleşir. Çevreyle iç içe olmadıkları için normal olaylar bile onlara yabancı ve güç gelebilir ve hep bir yabancılık hissi yaşarlar.

[geo-post id=”6299″ label=”Okuma Önerisi”]

Bu rahatsızlıkların benzerlerini otizme sendromlu hastalar da gösterdiği için otizmli bireyler aspergerli, diğer rahatsızlık grubundakiler ise otizmli olarak düşünebilir. Özellikler pek çok belirtinin ortak olduğu zihinsel rahatsızlıklardaki bu karışıklıklar hastaya doğru teşhisin konulmasını güçleştirdiği için tedavi sürecini de olumsuz yönde etkileyebilir.

Burada asıl dikkat edilmesi gereken doğru tedavi merkezlerinden ve işin uzmanı hekimlerden yardım almaktır. Bu şekilde hareket edilmesi halinde bireylerde önemli ölçüde iyileşme görülecek ve rehabilitasyon desteği amacına ulaşacaktır.

Asperger Sendromu ile Otizm Arasındaki Farklılıklar

Asperger Sendromu ile Otizm Arasındaki Farklılıklar
Asperger Sendromu ile Otizm Arasındaki Farklılıklar
  • Asperger sendromlu bireylerin zeka yapıları otizm sendromlu bireylere göre daha gelişmiştir.
  • Her iki grupta sosyalleşmede güçlük çekse de konuşma yetisi bakımından asperger sendromlu hastalar daha kabiliyetlidir ve akıcı bir şekilde konuşabilirler.
  • Otizmli hastaların teşhisi asperger sendromlu bireylerinkine göre daha kolaydır ve daha erken anlaşılır.
  • Otizmli bireyler kişisel bakımlarında son derece zayıf kalmaktadırlar. Onlara oranla asperger sendromlu bireyler bu tür ihtiyaçlarını kendileri görebilir.
  • Karşılaştıkları sorunlarla başa çıkma konusunda daha etkin olan asperger sendromlular böyle durumlara karşı çözüm arayışı içinde olurlar.
  • Asperger sendromu kişisel yetkinliklerden çok sosyalleşememe sıkıntısının ağırlık kazandığı bir süreçtir. Buna karşılık otizm sendromlu bireyler sosyalleşememek ile birlikte öz becerileri gelişmediği için daha büyük sıkıntı yaşarlar.

[geo_alert style=”2″ color=”primary” ]Özel Eğitim Öğretmenliği Nedir? Nasıl Olunur? Maaşı Nasıldır?[/geo_alert]

İşte bu yüzden uzmanlar bu tür hastaların yakınlarına bireye yaklaşımları konusunda eğitimler vermektedir. Özellikle çocukluk çağında ortaya çıkan bu rahatsızlıklarla mücadele etmek ve bu bireyleri olabilecek en sağlıklı biçimde topluma geri kazandırmak için devlet destekli ve özel eğitim merkezleri ile rehabilitasyon hizmetleri vermektedir.

Asperger Sendromu Hakkında Sık Sorulanlar

Asperger sendromu ile Otizm arasında ki farklar ile ilgili detaylı bir içerik hazırlamaya çalıştık. Bu aşama da asperger sendromu hakkında sık sorulan sorulara da yanıt vermek istiyoruz.

Asperger Sendromu nedir?

Asperger sendromu, otistik sendromun bir alt gurubu olarak bilinir. Dr. Hans Asperger tarafından keşfedildiğinden bu adı almıştır. İletişim kurmada zorluk yaşanması olarak açıklanabilir.

Asperger sendromunun belirtileri nelerdir?

Asperger sendromunda çocuklar arkadaş edinmeye ve iletişim kurmaya karşı ilgisizdir. Bir canlıya veya nesneye fazla odaklanarak bakarlar veya hiç ilgi göstermezler. Karşı tarafın dediklerini algılamakta zorluk çekerler ve empati kuramazlar.

Asperger tanısı nasıl konulur?

Asperger hastalığı tanısı uzmanların gözlemleri sonucu koyulur. Yapılacak birkaç test ile 4-11 yaş arasındaki bireylere teşhis koyulabilir. Yetişkinlerde ise teşhis biraz daha zordur.

Asperger sendromlular evlenebilir mi?

Asperger sendromlular iletişim kurmakta zorlanabilirler ancak biraz destek ve eğitim ile sosyal becerilerini geliştirebilir. Bu şekilde Asperger sendromuna sahip bireylerin evlenmesi ve hatta çocuk sahibi olması mümkündür.

Asperger tedavisi mümkün mü?

Asperger sendromu nöroloji bir rahatsızlıktır ve ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kişi ancak eğitim ile toplumda ihtiyaçlarını karşılayacak seviyeye getirilebilir. Tamamen iyileşme mümkün değildir. Asperger sendromuna sahip kişi ömür boyu bu hastalık ile yaşar.

Asperger sendromu olan ünlüler kim?

Asperger sendromuna sahip olmasına rağmen büyük başarılara imza atmış çok bilinen isimler bulunuyor. Bu isimlerden yalnızca biri olan Isaac Asimov, yazdığı kitaplarla tüm dünyada ünlenmiş bir yazar. Ünlü anime Pokemon’un yaratıcısı olan Satoshi Tajiri de asperger sendromu olan ünlüler arasında.

Yer çekimini bulan dahi Sir Isaac Newton da asperger sendromuna sahipti. Elon Musk, Charles Richter gibi isimler de asperger sendromuna rağmen dünyada yeni bir dönem başlatmış ünlüler arasında.

Yetişkinlerde asperger sendromu nedir?

Yetişkinlerde asperger sendromu farklılık göstermez. Sadece teşhis gecikmiştir. Asperger sendromlu kişi göz teması kuramaz ve işaretler ile anlaşır. Kişi mimik okuma ve el hareketleri ile daha kolay anlar. Sözlü iletişimde zorluk çekerler.

Otizm Hakkında Sık Sorulan Sorular

Otizm ile Asperger sendromu ile arasında ki farklar ile ilgili detaylı bir içerik hazırlamaya çalıştık. Bu aşama da otizm hakkında sık sorulan sorulara da yanıt vermek istiyoruz.

Otizm nedir kısa ve öz?

Otizm, otistik bozukluk olarak da bilinmekle beraber spektrum bir bozukluktur. Genel olarak 3 yaşından sonra ortaya çıkar ve kişinin davranışlarında ve algılamasında geriliğe sebep olur.

Otizmli ünlüler kim?

Bilim adamı ve matematikçi Albert Einstein, Microsoft kurucusu Bill Gates ve Apple CEO’su Steve Jobs otizmli ünlüler arasındadır.

Çocuğun otizmli olduğu nasıl anlaşılır?

Çocuklar otizmli olduğu taktirde göz kontağı kurmakta oldukça zorluk çekerler. Yaşıtlarıyla iletişimde zorlanırlar ve çevreye uyum onlar için sıkıntılı hale gelir. Geç konuşma ve anlaşılmaz konuşma da en belirgin otizm belirtileri arasındadır. Şüphelenilen bir durum varsa çocuk 12 aylık olduğunda otizm testi yapılabilir.

Otizm çocuklarda neden oluşur?

Otizm neden olur bugün hale net olarak cevaplanmış değildir. Bilim adamları bunun mutasyon mu gen aktarımı mı olduğunu halen tartışmaktadır. Ancak büyük çoğunluğun gen aktarımı ile oluştuğunu düşünmektedir. Akraba evliliği ile veya bu geni taşıyan iki kişinin evlenmesi sonucu oluşabilir.

Otizmli bireyler nasıl davranır?

Otizmli bireyler canlı cansız ayrımı yapamaz ve herkese sevgi ile yaklaşırlar. Ancak otizmli bireylerin kendine ait olan düzeni bozulduğunda hırçınlaşma ihtimalleri vardır. El çırpma, sallanma veya dönme gibi hareketleri sık sık yaparlar ve gülerler.

Atipik otizm nedir?

Atipik otizm hafif otizmdir. Belirtileri ve görünüşleri bilinen otizm belirtilerinden hafiftir. Hafif otizmi olan bireyler topluma uyumda diğer tip otizmliler kadar zorlanmazlar.

Hafif otizm düzelir mi?

Hiçbir zaman yüzde yüz iyileşme kesin olmamakla beraber hafif otizmli bireylerde otizm tedavisi eşliğinde gelişme görülebilir. Gerekli eğitim ve terapilerle bazı çocuklarda tamamen iyileşme ihtimali de vardır.

Sonradan otizm olur mu?

Otizm genlerle aktarılan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle doğumdan sonra veya gelişim aşamasında otizm olma ihtimali yoktur. Otizm bebek daha hücre formundayken DNA aktarımı sırasında ortaya çıkar.

Otizm ömür boyu sürer mi?

Otizm gelişme kaydedilebilen ancak herkeste tamamen iyileşme sağlanamayan bir rahatsızlıktır. DNA aktarımından sonra gerçekleştiği için kişi ömrü boyunca otistik olur.

Otizmli bireylerle nasıl iletişim kurulur?

Otizmli bireyler karmaşık cümleleri anlamakta güçlük çekerler. Bu nedenle de el kol hareketleri ve mimik ile destekleyerekten, basit cümleler kurulmalıdır.

Otizmliler çok zeki olur mu?

Otizmlilerde bazı alanlarda gerilik görülebilir. Ancak bu tarz gerilikler otizmli bireylerin akademik alanda başarılı olamayacağını göstermez. Günümüzde çok başarılı olup herkesçe bilinen otizmli ünlüler bulunmaktadır.

Related Posts

DIY Solar Power System Installation Guide

Harnessing solar power for your home is not only eco-friendly but also a cost-effective way to generate electricity. In this comprehensive guide, we’ll walk you through the…

DIY Poly Gel Nails Step-by-Step Guide

Poly gel nails have become a popular choice for those looking to achieve salon-quality nails from the comfort of their own homes. This step-by-step guide will walk…

DIY Old Jeans Makeover Ideas

In the world of fashion, it’s no secret that jeans are a timeless classic. They’re comfortable, versatile, and go well with just about any outfit. However, as…

DIY Kitchen Countertop Installation Guide

Are you ready to give your kitchen a fresh and personal touch? DIY kitchen countertop installation can be a rewarding and cost-effective project. In this comprehensive guide,…

How to Install Tires DIY

Installing tires on your vehicle can seem like a daunting task, but with the right tools and a step-by-step approach, you can do it yourself and save…

How to DIY Inground Pool Installation

Are you dreaming of having your very own inground pool right in your backyard? It’s a fantastic idea to create a personal oasis where you can relax…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *