Aşı olmayanların kısıtlamaları nelerdir, yasakları var mıdır, aşı olmayan işten çıkarılabilir mi yazımızda bunları inceleyeceğiz. Bilindiği üzere Dünya’da Covid-19 salgını bulunmaktadır. Bu tarz hastalık salgınlarına en bilinen çare aşıdır. Aşı olanların olduğu gibi, olmayan bir çoğunluk da var. Peki, böyle bir mücadele de aşı olmayanlar ne gibi kısıtlamalara tabii tutulacaktır?
Çokça ölümün gerçekleştiği bu salgında alınan önlemler bilinmektedir. Şimdi de aşı olmayan işten çıkarılabilir mi sorusu gündem de iken aşı olmayanlara karşı gelecek kısıtlamalar beklenmektedir.
Aşı Olmayana Kısıtlama Var Mı?
Aşı olmayanların kısıtlamaları ile ilgili bazı duyuruları açıklayacağız. Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu’nun açıkladığı bir karar vardır. Kendilerinin bu salgın döneminden en çok etkilenen taraflardan olduklarını belirttiler. Verilen karar doğrultusunda, 2. Doz Covid-19 aşılarını vurulmayan vatandaşların kahvehanelere alınmayacağı duyuruldu.
Aşı kısıtlamaları konusunda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da açıklamaları oldu. Bakan Koca, okulların önümüzdeki dönem açılacağını ve tüm tedbirlerin alınacağını duyurdu. Okullar açıldığında uyum sağlanması gereken kuralların Bilim Kurulu tarafından açıklandığını ve hepsinin uygulanacağını da belirtti. Bu önlemlerin en başında öğretmenleri, öğretim üyelerini, öğrenci ve öğrencilerin ailelerini aşılamak geliyor diyerek ekledi.
Aşı Olmayan İşten Çıkarılabilir Mi?

Öncelikle aşı olmayı reddeden çalışanlar için eğer mümkünse uzaktan çalışmayı denemeye gidilmelidir. Veya çalışanın diğer çalışanlarla temasta bulunmayacağı bir departmanda olması, enfekte olmadığını ispat ederek fesih olmayacağı düşünülmektedir. Aşı olmayan işten çıkarılabilir mi ve aşı olmayanların kısıtlamaları ile ilgili İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu yorumda bulundu.
Baro Başkanı, aşının olunması gerektiğini düşündüğünü ancak aşı ile ilgili bir zorunluluk olacaksa kanunun çıkması gerektiğin söylemişti. Ama geçmişte kanuna aşı zorunluluğu düzenlemesi getirilmesinin anayasaya aykırı olduğunu da belirtti. İş Kanunu gereğince aşı olmadığı için işine gidemeyenlere kıdem tazminatı eşliğinde, işten ayrılma hakkı olmalıdır diye ekledi.
Mehmet Durakoğlu, işverenin çalışanı işe kabul etmediğini söylediği takdirde oluşabilecek tazminatları da düşünmelidir, dedi. İşveren çalışanı aşı olmaya zorlayamaz diye de ekledi. Tüm bu yorumlar da değerlendirilerek şu anda daha kesin bir zorunluluk söz konusu değildir. İlerleyen günlerde alınan kararlar oluşabilir.
Aşı Olmayana Seyahat Yasağı Var Mı?
Biontech aşısı ya da Sinovac aşısı olmayan vatandaşların sayısı azımsanamayacak derecededir. Aşı olmayanların kısıtlamaları ile ilgili birçok düşünce tartışılıyor. Kıraathane Federasyonu 2. Doz aşı vurulmayanların kahvehanelere girişlerini kapattıklarını açıkladılar. Bunun gibi yeni karar alan başka kurum veya Federasyonlar çıkabilir. Ama şu an kesin bir yasak söz konusu değildir.
Aynı şekilde aşı olmayanlara seyahat yasağı gelecek diye bir kural da yoktur. İlerleyen günlerde ne gibi kurallar, önlemler gelir bilinmiyor. Ama aşı olmayanlara aşı olmaya teşvik edecek bazı düzenlemeler yapılabilir. Veya işverenler yasalar dışına çıkmadan aşı olmayan çalışanları için önlemler alabilir. Sonuçta aşı olunmayarak toplumun da sağlık bütünlüğü etkileniyor.
Aşı Olmayanlar Nerelere Giremez

Duyulan bir habere göre Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu bu konu hakkında bazı önerileri var. Aşı olmayanların kısıtlamaları ile ilgili bazı öneriler bulunmaktadır. Covid-19 aşı olmayan insanların tiyatro, sinema, maç, alışveriş merkezi gibi yerlere alınmamasını önerdi. Bu tarz kapalı alanlarda ve kalabalık ortamlarda bulunmasının tehlike arz ettiğini duyuruldu.
Bilim Kurulu’nun yapmış olduğu önerinin değerlendirileceği duyuruldu. Bu değerlendirme kabine toplantısında görüşüleceği iddia edilmişti. Öte yandan bir başka Televizyon kanalında ise bu öneri yalanlanmıştı. Son bir açıklama olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konuya el attı. Aşı olmayanlar ile ilgili bir zorunluluğa insanlara tabi tutmak istemediklerini dile getirdi. Zorunluluktan daha çok aşılamaya ikna etmeyi daha doğru bulduklarını da ekledi.
Aşı Olanlara Pozitif Ayrımcılık

Türkiye’de ki aşılama özellikle 65 yaş üstü vatandaşlarının büyük bir kısmını tamamladı. 65 yaş üstü vatandaşların hepsine aşılama hakkının sunulduğu dönemde o gruba bir pozitif ayrımcılık oluştu. Aşı olmayanların kısıtlamaları aksine aşı olanlara pozitif ayrımcılık yapıldı. Büyük bir kısmının aşı olduğu 65 yaş üstü grubuna özel gerçekleştirilen sokağa çıkma yasağı kalktı. Bu durum bir pozitif ayrımcılıktır.
Aşı olmayan işten çıkarılabilir mi sorusunun yanıtına gelecek olursak anayasada bulunan bir maddeye göre, toplumun genel sağlığını korumak adına bazı temek hak ve özgürlük kısıtlamalarının gerçek olabileceği bulunmaktadır. Bu madde gereği bu zorunluklar anayasa olarak getirilemese de toplum sağlığı için uygulamaya geçirilebilir. Ama şu anda yasaktan çok ikna yöntemine yaklaşılıyor.