Pek çok kişi için telefonların tarayıcılarındaki ve YouTube’daki reklamlar rahatsızlık verici boyuta ulaştı. Bir taraftan uygulamalara açılır reklamlar eklenirken, diğer taraftan reklam önleyici uygulamalar üretilmeye başlandı. Sizin için araştırdık ve en iyilerini bulmaya çalıştık. Blokada isimli bir uygulamayla Android telefonlarınızdaki bütün uygulamalarda ve tarayıcılarda açılan pencere reklamlarını engelleyebiliyorsunuz. Reklamsız YouTube için ise YouTube Vanced uygulamasını telefonunuza kurmanız gerekiyor.
Blokada Uygulaması Nasıl Kurulur?
Blokada uygulaması maalesef Google Play Store’da bulunmuyor. Bu yüzden uygulamanın herhangi bir tarayıcınızdan telefonunuza indirilmesi gerekiyor. Uygulamayı blokada.org sayfasından tamamen ücretsiz olarak telefonunuza indirebilirsiniz. Her ne kadar ücretsiz olsa da bağış yapmak isteyenler için DONATE bölümü mevcut. Telefonunuza indirdiğiniz zaman direk olarak karşınıza bir teşekkür ekranı çıkıyor, bu bölümde CONFİRM seçeneğini seçtiğiniz zaman uygulama Android telefonunuza yükleniyor.
Blokada Uygulamasının Kullanımı
Blokada uygulaması Android telefonunuza yüklendikten sonra uygulamayı açın ve orada bir “power” tuşu göreceksiniz ona bastığınızda ya da uygulamanın logosuna bastığınızda anahtar sembolünü gördüğünüz zaman uygulama çalışmaya başlıyor.
Bundan sonra yapmanız gereken “blacklist” yani kara listenin de uygulamada var olup olmadığıdır. Bunun için “blacklist” seçeneğini açın, açtığınızda engelleme (hosts) listenizi görüyorsanız tekrar engelleme listesi eklemenize gerek kalmaz. Eğer “blacklist” seçeneğini açtığınızda karşınıza listeler çıkmıyor ve o ekran boş ise orada bir artı işareti göreceksiniz, artı işaretine tıklayın ve kendi açılır pencere engelleme “hosts” listenizi ekleyin. Güncel pop up engelleyen “hosts” listelerini “Stevenblack hosts github” şeklinde Google’da arama yaptığınızda bulabilirsiniz.
github.com/StevenBlack/hosts sayfasını açarak
- “List of all hosts file variants” bölümünde ilk “link” yazan yeri açın,
- Açtığınız linki kopyalayın,
- Blokada uygulamasında “blacklist” seçeneğini seçin,
- Artı işaretini seçin,
- Host, File ve Link yazan yerden Link’ i açın,
- Example.com yazan bölüme kopyaladığınız adresi yapıştırın,
- Ve “Save” yapın,
- Save yaptıktan sonra karşınıza çıkacak olan bölümdeki açma kapama tuşu açın.
- Bu işlemleri “List of all hosts file variants” bölümündeki bütün “link” yazan yerler için tek tek uygulayın. Ve kara listeniz hazır olacak.
Android telefonlarınızda yüklü olan bütün uygulamalardaki ve tarayıcınızdaki açılır pencereleri engelleyecektir. YouTube’da ise bu uygulama maalesef hiçbir şekilde engelleme yapmıyor.
YouTube Reklamsız Nasıl İzlenir?
YouTube uygulamasında reklamları kapatmanın iki yolu var. İlk yöntemde; Herhangi bir videoyu YouTube’da açtığınız zaman açılan ilk reklam maalesef engellenmiyor. Fakat uzun bir film ya da bir video izleyecekseniz, şüphesiz sarı renklerde birçok reklam işaretleri göreceksinizdir. Bu artarda gelen reklamları engellemek için videoyu sardırma kısmından sona kadar çekin ve iptal tuşuna basıp izlemeyi istediğiniz videoyu tekrar başlatın. Bütün sarı reklamların kalktığını göreceksiniz. YouTube’a bilgisayardan giriyorsanız aynı işlemi orda da yapabilirsiniz.
İkinci yöntem; İlk açılışta ve sonrada tekrarlanan reklamların tamamen kaybolmasını istiyorsanız, Google’da YouTube Vanced isimli uygulamanın aramasını yapın. Telefonunuza indirip kurun. Apk olarak indireceğiniz dosyayı, telefonunuza yükledikten sonra kullanım olarak tamamıyla YouTube ile birebir aynı olan YouTube Vanced uygulamasında ne izlemek isterseniz izleyin hiçbir şekilde reklam görmeyeceksiniz. Yükleyeceğiniz bu uygulama tamamen ücretsizdir.
Dip No: Bu iki uygulama Google Play de yer almamaktadır. Google Play üzerinden indirilmeyen uygulamaların telefonunuza zarar verme ihtimali olduğunu unutmamalısınız.
”Teknoloji Bağımlısı mısınız? Bu 5 Belirtiye DİKKAT” adlı yazımıza gitmek için tıklayın.