Birçok kişide gözlemlenen ağızda, dilde, boğazda ağrılı bir şekilde beliren aft nasıl geçer sorusunu da aklımıza getirir. Bir diğer adı da Ağız ülseri olarak da bilinen aftı geçirmek için en etkili yöntemler nelerdir?
Aft Nedir?
Aft ağızda ve dilde çeşitli mineral ve vitamin eksikliklerinden dolayı oluşan ortasında beyaz pamukçuk şeklinde ki küçük çukurlardır. Bir diğer adı ağız ülseri olarak bilinen aft genellikle ağrılı bir rahatsızlıktır.Kadınlar da erkeklere oranla bu hastalığa daha çok maruz kalındığı görülmüştür. Birçok insan da yetişkin ya da çocuk fark etmeden hayatının bir bölümünde bu aftlara maruz kalındığı aşikârdır.
Genelde sağlıksız ağız bakımı ve yetersiz beslenme sonucundan oluşan ağız aftı (ağız ülseri) nadirde olsa alınan bir darbe sonucunda da görülebilmektedir. Oluştuğu yer bakımından genellikle bizim yaptığımız bazı hataların sonucu olarak ortaya çıkarlar. Yanak ısırmak, dudak yemek gibi alışkanlıklar sonucunda da görülebilen aft bazen baharatlı besin maddeleri, çikolata gibi gıdalardan dolayı da çıkabilmektedir.
Merak edilen bir diğer soru ise bulaşıcı olup olmadığı konusudur. Genelliklebulaşıcı bir rahatsızlık değildir, aft birçok bitkisel yöntemle de tedavi edilip giderilebiliyor.
Aft Tedavisi Nasıl Olur
- Genelde aft’lar için herhangi bir tedavi uygulanmaz, genelde 7 ila 10 gün sonra kendiliğinden iyileşmektedirler. Ancak bu dönem aralığında ağrıyı azaltmak ve iyileşme süresini kısaltmak için:
- Su ve karbonat karışımı elde edilip ağız çalkalanabilir.
- Aft Ağrısının çok rahatsız edici olduğu durumlarda ağız solüsyonları ve ağız içi gargaralar kullanılabilir.
- Önceden Steril edilmiş su ile sulandırılmış alkollü pamuk ile ağız içerisinde bulunan ağrılı bölgeye baskı yapmadan uygulanabilir.
- Yarım bardak suya 100 ml 2 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek 2 saatte bir gargara yapılabilir. Tuzlu su birçok ağız rahatsızlığına iyi geldiği gibi afta da iyi gelmektedir.
Afta İyi Gelen Bitkisel Yöntemler Nelerdir
Fesleğen yaprağı: Aft ağrısına iyi gelen fesleğen yaprağını çiğneyerek kolay şekilde ağız aftınızdan kurtulabilirisiniz.
Bal ve zerdeçal karışımı:1 çay kaşığı zerdeçalı 4 çay kaşığı bal ile karıştırarak hazırlayabileceğiniz bu kür enfeksiyonu ve ağrıyı hafifletir. Bu kürü hamur haline getirip, aft yaralarının üzerinde yaklaşık 20 dakika kadar bekletilir, ılık su ile yıkanan bölgeye iyi gelmektedir.
Karbonat ile gargara: 1 buçuk çay kaşığı karbonat ve 1 buçuk çay kaşığı su birbirine karıştırılır. Ağza alınıp çalkalanır ve tükürülür. Aft ağrısını ve enfeksiyonu hafifletmeye yardımcı olan bu karşımı haftada yaklaşık 5 ila 6 defa uygulayarak ağzınızda aftın oluşmasına neden olan mikropları uzaklaştırabilirsiniz.
Kişniş otu tohumu: 1 çay kaşığı kişniş otu tohumunu 2 bardak 400 ML ılık suda bekletiniz. Aft ağrısı geçene kadar her sabah ve akşam gargara yaparak kullanın. Kişniş otu tohumunun içinde bulunan antioksidan etkisiyle ağzınızda çıkan aft enfeksiyonlarını yavaşlatır.
Karadut suyu ile gargara: Çok etkili bir antiseptiktir. Karadut suyun içinde mevcut antioksidan etkisi cildin hasar gören dokularını onarması ile bilinir.
Nane yağı: İçinde bulundurduğu doğal temizleyiciler ile nane yağı, aftınızı temizlemede etkili bir yöntemdir. Yumuşak hareketlerle uygulayabileceğiniz nane yağı ağız aftınıza (ağız ülseri) mükemmel bir çözüm olmaktadır.
Aft’tan Korunmanın Yolları Nelerdir
- Her gün yoğurt yenilmelisi önerilir
- Vitamin ve mineral desteğini unutmamalısınız özellikle (Folik Asit, C, Demir, B Kompleks Ve Çinko) alınmalıdır.
- Beslenme şeklinize dikkat etmelisiniz, özellikle sıcak ve aşırı baharatlı, ekşi ve acı yiyeceklerden kaçınmalısınız.
- Ağız temizliğine hijyene özen gösterilmeli dişler ve ağız düzenli olarak her gün fırçalanmalı ve çalkalanmalıdır.