Hayatın tadını alamadığınız zamanlarda yaşadığınız birçok durumun tükenmişlik sendromu belirtileri olabileceğini düşündünüz mü? Evden dışarı çıkmak istemediğiniz, çalışmak için hiç istek duymadığınız ya da saatlerce uyumadan yatakta kaldığınız anları hatırlayın. Hangi fiziksel ve ruhsal durumları yaşıyordunuz? İşte, tükenmişlik sendromu testi pozitif çıkacak kişilerin yaşadıkları fiziksel ve ruhsal değişimler!
Tükenmişlik Sendromu Nedir?
Tükenmişlik sendromu nedir sorusunun cevabını bilmeden hayatımızı bu derece etkileyen problemin belirtileri öğrenmenin faydası yoktur. Tükenmişlik sendromu, yaşanan stres, kaygı ya da başarısızlıklar sonucunda; motivasyon kaybı yaşamak, isteksiz ya da yıpranmış hissetmek ve bunların sonucunda ise sorumluluklara karşı enerji kaybı yaşamaktır. Kişi, hayatını doğrudan etkileyen bu sorun karşısında durabilmek ve onunla savaşabilmek için en belirgin tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir, hangi yollarla bu belirtiler atlatılabilir, sorularının cevaplarını bilmelidir.
[irp posts=”14673″ name=”Empati Yeteneği Olan Biri misin? Haydi 10 Özelliği Kontrol Edelim!”]
Bu Sendrom Neden ve Nasıl Ortaya Çıkıyor?
Yaygın olarak bilinenin aksine tükenmişlik sendromu her zaman iş yerindeki çalışma temposu ya da ağır rekabet sonucu ortaya çıkmıyor. Tükenmişlik sendromu ekşi sözlük yorumlarında da dikkat çeken Burnout syndrome yani Mesleki tükenmişlik durumlarında belirsizliğin ve kararsızlığın da önemli derecede rol oynadığı biliniyor.
Yani bir süredir bir iş yerinde çalışan birey, organizasyon ve kalabalık içinde “Ben burada ne yapıyorum?” ya da “Tam olarak ne işe yarıyorum?” gibi sorulara kapılmaya başladıysa depresyon olarak nitelendirmeyin. Yine iş yerinde veya özel hayatta yaşanan aşırı yoğunluk ve stres kişinin kendine ayırdığı zamanlardan çalması da o çalışanın zaman içinde kendini tükenmiş hissetmesine neden olabiliyor.
Tükenmişlik Sendromu İle Depresyon Arasındaki Farklar Nelerdir?
Yalnız, huzursuz, yorgun ve mutsuz hissetme gibi depresyona benzer belirtileri olsa da aslında tükenmişlik sendromu ile depresyon arasında epey fark vardır. Çünkü tükenmişlik sendromu genelde üretimle ilgili koşullar nedeniyle ortaya çıkar. Depresyon ise hiç bir sebep yokken kişinin geçmişte yaşadığı olaylardan ortaya çıkabilir. Ayrıca tükenmişlik sendromunda genelde ilaç ve psikiyatriste gereksinim duyulmazken depresyon tedavisinde bu tedavi yöntemleri vazgeçilmezdir.
En Çok Hangi Ortamlarda Görülüyor?
Bu sendrom günlük hayatta “beyaz yakalılar” olarak adlandırdığımız ve büyük şirketlerde çalışan bireylerde sıklıkla görülebiliyor. Terfi ile ilgili endişeler, kötü patronlar ve iyi kurulmamış ekip arkadaşları arasında kendini çaresiz ve bitkin hisseden beyaz yakalılar bu hastalığın baş rol oyuncuları. Ancak araştırmalara göre, bu sendromun özellikle yoğun devlet hastanelerinde çalışan ve günde yüzlerce hastayla ilgilenen sağlık personellerinde, ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinde ve hizmet sektöründe çalışan kişilerde yoğun olarak görüldüğünü gösteriyor.
Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Bu sendromun günümüzde herkesin hissedebildiği bir çok belirtisi mevcuttur. Bu belirtilerin başlıca görülen belirtileri ; yorgunluk, halsizlik, mutsuzluk ve uyku düzensizlikleri olarak bilinmektedir. En çok görülen ve bilinen belirtisi ise hayattan keyif alamama halidir. Ancak tükenmişlik sendromunun bazı farklı belirtileride görülebiliyor. Bunlar günlük hayattaki sergilenen performansta düşüş, okurken istemsizce satır atlama, dikkat dağınıklığı ve gelecek ile ilgili yapılan planlardan vazgeçme eğilimidir.
1 – Karamsarlık
Bir kişinin bu sendromu yaşadığının en önemli kanıtı aşırı karamsar bir tavra bürünmesidir. Daha önceden çok neşeli ve pozitif olan bir kişinin bir anda karamsarlık duygusuna kapılması, tükenmişlik sendromuna işaret etmektedir.
[irp posts=”14327″ name=”Hayatını Kaybeden Sevgiliden Sonra Yeni İlişkiye Başlamak”]
2 – Unutkanlık
Eğer bir nedenden dolayı tükenmişseniz, unutkan ya da dalgın bir halinizin olması çok normaldir. Sevgilisinden ayrılan bir genç, başarısız bir sınav dönemi atlatan öğrenci ya da görevde yükselmeye çalışırken bir arkadaşının haksız yere kendisini geçmesi tükenmişlik sendromu nedenleri arasında yer alabilir. Çok stresli bir dönemin ardından unutkan ya da dalgın iseniz, dikkat etmelisiniz. Sendromun belirtileri arasında en önemli olanı ile karşı karşıyasınız.
3 – Kronik Yorgunluk Hissi Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Arasında Olabilir
Eğer siz de sürekli yorgun, halsiz ve isteksiz hissediyorsanız; bir şey yapmak için gücünüzün olmadığını düşünüyorsanız sendrom kapıda. Dikkat edin! Tükenmişlik sendromu tedavisi almak için geç kalmayın!
4 – Uyku Problemleri
Sendrom belirtileri arasında en sık yaşananlardan biri de uyku problemleridir. Uykuya dalamama, çok sık uyanma, uyandıktan sonra uykuya dalma süresinde sürekli bir uzama ya da sürekli uyku halleri yaşıyorsanız tükenmişlik sendromu testi yaptırmanızı öneririz. Bunun için herhangi bir sağlık kuruluşunda psikiyatri bölümüne başvurabilirsiniz.
5 – Kendini Değersiz Hissetme
Tükenmişlik sendromu belirtileri arasında hatırı sayılır bir yeri olan bir diğer duygusal davranış ise kendini değersiz ya da yetersiz hissetme eğilimidir. Normal zamanda kendisini çok beğenen ve çevresi tarafından çok sevilen kişiler sendrom ile karşı karşıya kaldıklarında ön kendilerini değersiz görürler. Bu durum ise çevreleri tarafından anlaşılamayabilir. Hatta “Niye böyle garip davranıyor ki?” diye ardınızdan konuşabilirler.
6 – Dikkat Dağınıklığı
Daha önce hiç yapmadığınız hataları yapmaya başladığınızda, çok fazla şey kaçırdığınızda ya da becerinizin çok altında bir işte başarısız olduğunuzda hemen bir nefes alın. Durum değerlendirmesi yapın. Ne yaşadığınızın farkına varın. Dikkat dağınıklığınız o güne has bir durum mu? Yoksa son birkaç gündür yaşadığınız bir durum mu? Siz de bir tükenmişlik sendromu testi yaptırmalı ve tedavi almak için başvuru yapmalısınız.
7 – Çalışma İsteği Olmaması
Çok çok sevdiğiniz bir işe sahipsiniz fakat son dönemde işinizin olumsuz yanları sizi fazlaca mı meşgul ediyor? Siz de çalışma isteği duymuyor ve işinizden mi soğuyorsunuz. Öncelikle sakin olun. Bu geçici bir dönem ve siz yine işinize sıkı sıkıya bağlanacaksınız. Eğer şimdi pes ederseniz her şey çok daha kötü olabilir. Bu nedenle birkaç gün kendinizi dinlendirmek için izin alabilir ya da iş yerinizdeki büyük sorumluluklardan bir iki günlüğüne olsun uzak durmak isteyebilirsiniz. Bu durumu yöneticiniz ile konuşabilir ondan da destek alabilirsiniz.
8 – Fiziksel Tükenmişlik Hissi
Elinizin ayağınızın boşaldığını hissettiğinizi görebiliyoruz. Fiziksel olarak kronik bir yorgunluk durumunda olmanız duygusal olarak da yorgun hissetmenize neden olabilir. Sakin kalın ve bu durumla başa çıkabileceğinizi düşünün.
[irp posts=”12718″ name=”Çok Düşünme Sendromu Nedir? Belirtileri Neledir?”]
9 – Kalp Çarpıntısı – Solunum Zorluğu
Psikolojik olarak tükenmiş kişiler ani kalp çarpıntıları ve nefes almada güçlük yaşama durumları yaşayabilirler. Eğer siz de böyle bir sorununuz varsa ve bu çok sık gerçekleşmeye başlamışsa hemen bir doktor muayenesine başvurmalısınız. Eğer fiziksel olarak bir sorun tespit edilemezse, psikiyatri bölümüne danışarak ruhsal durumununuzun hangi tür bir dönemden geçtiğini öğrenebilirsiniz. Gerekli tedavi ya da alışkanlık değişimleri konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer gerekiyorsa, tükenmişlik sendromu tedavisi alabilirsiniz.
10 – Fiziksel Rahatsızlıklar
Eğer stresli bir dönemin ardından kabızlık ya da ishal gibi sindirim sistemi hastalıkları ile karşı karşıya kaldıysanız tükenmiş olma ihtimaliniz bulunmaktadır. Fakat her kabızlık ya da ishal sendrom anlamına gelmez. Aynı zamanda sırt, bel, boyun ve bacak ağrıları yaşıyor iseniz iki ihtimal bulunmaktadır: Bağışıklık sisteminize zarar veren bir mikrop ya da virüs ile karşı karşıya olabilirsiniz ya da tüm bu fiziksel değişimler birer tükenmişlik sendromu belirtileri olabilir.
Tükenmişlik sendromunun beraberinde getirdiği sorunlardan biri de özgüven kaybıdır. Bu sorunu aşabilmek için ”Özgüveni Olan İnsanların 7 Temel Özelliği” adlı yazımızı mutlaka okumanızı öneriyoruz.
This Post Has One Comment