Kına yakma geleneği tarihi çok eskilere dayanan ve günümüzde de özelliklerinin çoğu muhafaza edilmiş bir ritüeldir. Kına yakmak Türk geleneklerine göre bir adanmışlığı temsil eder. Askere gidecek olan erlere vatana kurban olması için, kurban edilecek hayvana Allah’a kurban olması için kına yakılır. Ve evlenecek genç kıza kına yakılır eşine ve ailesine kurban olması için. Kına yakma sadece Türklere has bir gelenek de değildir. Arap toplumunda ve Hint toplumlarında da kına yakma ritüeli vardır.
Kına yakma geleneği her yörenin kendi adetine göre farklılık gösterir. İç Anadolu’da farklı Doğu Anadolu’da farklı egede farklı ritüeller vardır. Fakat son yıllarda modernleşmenin de etkisiyle kına yakma geleneği değişime uğramaya başladı. Bir gelenek bir adet olarak değil sadece eğlence ve bekarlığa veda partisi olmaya başladı.
Günümüzde yeni çıkan ve yaygınlaşmaya başlayan bebeklere kına yakımı vardır. Bebekler 6 aylık olduğunda ‘’6 ay kınası’’ adı altında eğlence ve dua ile birlikte bebeğe kına yakımı yapılmaktadır. Eski bir kına yakma geleneği de bayram öncesi gün olan arifelerde kına yakılmasıdır. Arife günü yakılan kınanın şifa olacağına inanılır.
Kültürümüzde sünnet olmuş erkek çocuğa düğün yapmak da bir gelenektir. Sünnet düğünlerinde de sünnet olan çocuğa kına yakılır. Erkekliğe ilk adımı attığı düşünülen erkek çocuğa kına yakılarak kötülük ve nazardan korunduğuna inanılır.
[geo_alert style=”2″ color=”primary” ]10 Adımda Ülkeler ve Geleneksel Dansları[/geo_alert]
Kına Gecesi nasıl olur? Kına Yakma Geleneği Nereden Gelir?
Evlenecek olan çiftlere düğünden önce kına gecesi düzenlenerek kına yakılır. Bu gece yakılan kınanın çiftle arasındaki sevgi bağını güçlendirdiğine inanılır. Ayrıca bu gece dualarla yakılan kına çifti kötü enerji ve nazardan koruduğu inancı da vardır.
Kına gecesinde kına bakır tepsi içerisinde karılarak hazırlanır. Kına yakımı olmadan önce eğlence ve oyun olur. Kına yakım zamanı geldiğinde her yörenin kendine özgü türkü ve ritüelleriyle kına getirilir. Genellikle gelin ortaya oturtulur, kına taşıyan kişi ve gelinin arkadaşları gelinin etrafında halka oluşturup kına türküsü eşliğinde dönerler.
Kına yakmak için öncelikle gelini ağlatırlar. Bu kına gecelerinin olmazsa olmaz bir geleneğidir. Kınayı geline erkek tarafından kaynana, görümce, elti ve ya başka büyük bir kimse yakar. Gelin avucunu açmayarak kına yakılmadan önce altın ister. Gelen altın gelinin avcunun içine kına sürüldükten sonra kınaya gömülür. Kına dualarla yakılarak gelinin eli sarılır. Bazı yörelerde kına yakma geleneği olarak gelinin el ve ayaklarına da kına yakılır.
[geo-post id=”16651″ label=”Öneriyoruz!”]
Kına Nasıl Yakılır?
Kına, zeytin ağacının yapraklarına benzeyen kına ağacı yapraklarının kurutulup toz haline getirilmesiyle kullanıma sunulan bir çeşit boyadır. Kına tozu ve suyun karıştırılıp macun kıvamına getirilerek uygulanır. Birkaç saat bekletildikten sonra suyla yıkanır. Kına kalitesine göre renk verme oranı değişmektedir. Ne kadar çok bekletilirse o kadar koyu ve kalıcı bir renk elde edilir. Uygulanabileceği bölgeler; saç, sakal ve deri üzerinde herhangi bir yere uygulanabilir. Şekiller ve desenlerle tıpkı bir dövmeyi andırabilir.
Kına Yakmak Faydalı mıdır?

Kına yakma geleneği halk arasında sağlık için de hala sürdürülen bir ritüeldir. Kına her ne kadar süs olarak desenler yaparak tene uygulansa da faydaları oldukça fazladır. Kına uygulandığı bölgeye nem vererek deri altına nüfus ettiği için saç bakımında etkilidir. Saç dökülmesini önlediği, kepek problemine iyi geldiği ve saç kırıklarını onardığı görülmüştür.
[geo_alert style=”2″ color=”primary” ]10 Adımda İlginç Japon Kültürü Özellikleri[/geo_alert]
Tırnaklara uygulandığında tırnakları güçlendirerek kırılmalara ve çatlamalara iyi gelir. İçindeki nemden dolayı cilt kuruluğu ve cilt döküntülerine iyi gelmektedir. Uyuz hastalığına yakalanan kişilerde kaşıntı hafifletmek ve tahrişleri tedavi etmekte kullanılır. Sivilce ve siğillere de iyi geldiği görülmüştür.
Kınanın saça uygulanması baş ağrılarına da iyi gelmektedir. Genel olarak ağrılı her bölgeye kına yakmak ağrıyı hafifletmeye yarar. Ayakta koku ve mantar problemi olanlar ayaklarına kına yakma sayesinde kötü koku ve mantar konusunda rahatlar. Sivrisineklerin kına kokusunu sevmediği de söylenir.
Kına Yakmak Sevap mıdır?
Kına yakma geleneği hakkında sünnet olduğu konusunda bazı rivayetler vardır. Bu rivayetler güvenilir Hadis alimleri Tirmizi, Buhari ve İbn-i Mace’nin kitaplarında yer verdikleri hadislerde görülmektedir. En bilinen kına yakma sünneti erkeklerin sakallarını kınalamalarıdır. Efendimiz (sav) bir hadisinde Hristiyan ve Yahudilerin sakallarına boyamak için bir müdahalede bulunmadığına vurgu yapmıştır. Bunun üzerine sahabelerine dönerek siz onlara benzememek için sakallarınızı kınalayın diye uyarıda bulunmuştur. Yine Efendimiz (sav) bir yerine diken vs. batarak yara oluştuğunda oraya kına sürerek faydasını görmüştür.
Kına Yakmak Zararlı mıdır? Kına Yakma Geleneği İçinde Neler Vardır?

Kına yakmak alerjik reaksiyon gösteren kişilerde rahatsızlığa sebep olabilir. Cilt döküntüsü, yanma ve kaşıntı olabilir. Alerji olup olmadığını öğrenmek için küçük bir bölgeye uygulanıp gözlem yapılmalıdır. Kına kendine has kokuya sahip bir boyadır. Astım rahatsızlığı olan kişilerde tıkanma ve öksürme yapabilir.
Kına Yakma Geleneği Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kına yakma geleneği ve kına yakma ritüelleri hakkında hazırladığımız detaylı bilgiler sonrasında bu konu hakkında sık sorulan sorulara da yanıt vermek istiyoruz.
Kına Yakarken İçine Ne Konur?
Kına Nasıl Koyu Tutar?
Kına Kaç Ayda Geçer?
Kınaya Hangi Yağ Kullanılır?
Kına ve Sirke Karışımı Neye İyi Gelir?
Kınalı Saç Boya Tutulur mu?
Kına Ne İle Çıkar?
Saç Kınası Nasıl Çıkar?
Ayağa Neden Kına Yakılır?
Saça Kına Yakmak Ne İşe Yarar?
Boyaların aksine kına doğal yapısı ile saçı besler ve canlılık katar. Saçı yıpratmaz. Saçınızı korur ve doğal bir renk kazandırır. Saçınızın renginin değişmesini göze alarak kına işlemini saçlarınıza uygulamalısınız.