Kredi Notu hakkında detaylı bilgiler
Kredi notu, kredi almak isteyen bireylerin güvenilirliğini ölçen bir sistemdir. Kredi notu ile kredi alacak kişilerin önceki borçlarını düzenli ödeyip ödemediği anlaşılır. Bu sayede bankalarda verdiği kredilerin geri ödenip ödenmeyeceğinden emin olur.
Kredi notunda belirli bir sıralama vardır bankalar bu puan sıralamasına göre size kredi verip vermeyeceğine karar verir. 0 ile 1099 arası puan grubu riskli olan gruptur. Eğer kredi notunuz 1099’dan az ise %90 ihtimalle size kredi çıkmayacaktır.
Daha önce hiç kredi kullanmadıysanız kredi puanım en üst seviyededir diye düşünmeyin çünkü kredi kullanmamış kişilerin kredi notu sıfırdır. Kredi notu oluşturmak için bir kredi kartı almayı ve borçlarını düzenli ödemeyi deneyebilirsiniz.
Bu yazıda sizlere kredi notumu nasıl öğrenirim, kredi notum nasıl yükselir gibi birkaç konuyu detaylı olarak anlatacağız.
1- Kredi Notu Nedir ?
Bankalarda yapacağınız işlemlerde bireyler için önemli bir eleme sistemi olan kredi notu sizin finansal geçmişinizin puana dökülmüş halidir. Bu not sizin para ile ilgili durumunuzu belirtir. Yani bankalarla olan ilişkilerinizde ne kadar istikrarlı olduğunuzu ölçümler. Eğer yaptığınız işlemlerde bankalarla ters düşmediyseniz muhtemelen kredi notunuz iyi çıkacaktır.
Kredi notu sizin finansal karnenizdir. Bankalar kredi verirken sizin kredi notunuza bakarak kredi verilip verilmeyeceğine dair karar verir. Notunuz kötüyse kredi alamazsınız. Bu nedenle kredi notunuzu her daim yüksek tutmanız her zaman işinize yarayacaktır. Piyasada her ne kadar kredi notu düşüklere kredi veren bankalar bulunsa da acil finansal ihtiyaçlarınızda hemen para bulmak için kredi notunuzun yüksek olması gerekmektedir.
2- Kredi Notu Ne İşe Yarar
Sadece birkaç yıl öncesine kadar kredi almak ve kredi kartı kullanmak oldukça kolaydı. Ancak son yıllarda kredi ve kredi kartları için belli kısıtlamalar getirildi. Eskiden bireyler kredi ve kredi kartı kullanmak istediğinde kolayca kullanabiliyor ancak borcu ödemeye geldiğinde pek çok kişi ödeyemiyordu. Borcun ödenmemesi bankaları zor durumda bırakınca onlarda teminat olarak borçluların evlerini, arabalarını aldılar bu nedenle pek çok kişi mahvoldu. Daha sonra birden kredi notu ortaya çıktı.
Kredi notu eskiden sadece şirketlere mahsus iken, daha sonra bunu bizzat vatandaşlar için de düzenlediler. Bu sayede bankalar kredi verirken kişinin borç ödeme alışkanlığını görüyor, eğer ödemelerde bir sıkıntı çıkarıyor, geç ödüyor ise kredi notu düşürülüyor.
3- Kredi Notumu Nasıl Öğrenirim?
Kredi notunu öğrenmek sandığınız kadar zor değildir. Hemen bankanızın şubesine gidip orada ki gişe memuruna sorarak ücretsiz kredi notu öğrenme imkanınız bulunmaktadır. Kredi notu sorgulayacağınız bir diğer yer bankanınızın internet bankacılığı sistemidir. Bankanızın internet sistemine giriş yaptıktan sonra çok cüzi bir miktarda ücret ödeyerek kredi notunuzu sorgulayabilirsiniz.
Kredi notumu nasıl öğrenirim sorusuna bir diğer alternatif senet ile beyaz eşya satan mağazalar ya da mobil telefon(Turkcell, Türk Telekom, Vodafone) abone merkezlerine gitmenizdir. Bu tarz senetle satış yapan mağazalarda ya da mobil telefon(Turkcell, Türk Telekom, Vodafone) abone merkezlerinde Findeks ticariye özel kredi notu sorgulama aracı vardır. Bu sayede hemen kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.
Oto galericilerden de kredi notunuzu sorgulayabilirsiniz. Oto galericilerde, findeks ticari risk paketleri bulunmaktadır. Kendilerin güvene almak için kullanılmış bu sistemde kişilerin kredi notları öğrenilebiliyor, buna göre taksitli satış yapabiliyorlar.
Hiç Kredi kartı, Tüketici kredisi, konut kredisi ya da taşıt kredisi kullanmamış birisinin kredi notu 0’dır
4- Kredi Notu Kaç Olmalı
Her ne kadar kredi notu düşüklere kredi veren bankalar bulunsa da kredi notunuzun yüksekliği her zaman için büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle kredi notunuzun ne kadar olması gerektiğini öğrenmelisiniz.
Kredi notları risk gruplarına göre sınıflandırılır. Ancak yine de az riskli bir gruba banka kredi vermeyebilirken, orta riskli bir gruba başka bir banka kredi verebilir. Kredi notunuzun her daim yüksek olması sizin önceliğiniz olmalıdır.
Kredi notu belirli bir sisteme göre sıralanır. Örneğin bankadaki mevduat miktarınız ve borç miktarı kredi notunuzun %25’ini etkilemektedir. Yani bankadaki para miktarınız yükselir ve borcunuz azalırsa kredi notunuz yükselmeye başlar. Borç ödeme alışkanlığınız kredi notunuzun %20’sinde etkili. Kullandığınız kredi adeti kredi notunuzun %15’ini diğer bazı etkenlerde %10’unu etkiliyor.
Eğer kredi notunuz 0-699 aralığında ise kredi almanız imkansız gibi bir şeydir. Çünkü bu aralık en riskli gruptur. 700-1099 arası bir puana sahipseniz orta riskli gruptasınız demektir bu durumda kredi almak tamamen bankanın insiyatifindedir. 1100-1499 arası grup az riskli gruptur. Bu puan aralığındaysanız kredi kullanma ihtimaliniz %50 civarındadır. Bazı bankalar bu gruba kredi vermek istemeyebilir. 1500-1699 arası grup iyi ve risksiz gruptur bankaların %95’i bu gruba kredi çıkartırlar.
1700-1900 arası grup çok iyi gruptur. Bu puan aralığına ulaşmak zordur. Ancak her banka bu puan aralığına kredi verir. Hatta bazı bankalar bu müşterilerine kredi notu yüksekliği sebebiyle teşekkür amacıyla çeşitli kampanyalar düzenler. Örneğin; 1 yıllık vade ile çekeceğiniz tüm krediler faizsiz olarak değerlendirilebilir. Bu çeşitli kampanyalardan yararlanabilmek için kredi notunuzun her daim yüksek olması gerekir.
5- Kredi Notunuzun Yüksek Olmasının Avantajları Nelerdir ?
Kredi notunuzun yüksek olması pek çok banka tarafından itibar görmenizi sağlar. Acilen paraya sıkıştığınızda kredinizi anında onaylarlar ve sizinle diğer müşterilerden daha iyi ilgilenirler. Findeks kredi notu yüksek olan müşterilere bankalar kampanya düzenlerler.
Daha düşük faiz oranları ile kredi kullanma, paranızı vadeli mevduata yatırdığınızda ek faiz, Kredi çektiğinizde bir yıllık vade de faizsiz kredi kullanma gibi imkanlara sahip olabiliyorsunuz. Örneğin kredi notu 1800 üzerinde olan bir kişi bankadan bir yıllık vade de faizsiz kredi kullanma imkanına sahip olabiliyor.
6- Kredi Notuna Etki Eden Faktörler Nelerdir ?
Findeks kredi notuna pek çok faktör etki etmektedir. Kullandığınız kredi kartının taksitlerini düzenli ve zamanında ödemek, kredi çektiğiniz zaman sıkıntı çıkmaması adına çok önemlidir.
- Kredi kartı ve kredinizin taksitlerini zamanında ödemek kredi notunun %30’unun oluşmasında etkili.
- Borç miktarınız da kredi notunuzun %25’ini etkiliyor. Borcunuz azaldıkça kredi notunuz yükseliyor.
- Kredi çekme sıklığınız ve ödeme miktarınız da %20 oranında etkili.
- Diğer bazı ölçütlerde yaklaşık %10 oranında kredi notunuzu etkiliyor.
7- Kredi Notumu Nasıl Yükseltebilirim ?
Kredi notunuz düşmüş olabilir. Ancak yeniden yükseltmek zor değil. Kredi kartı taksitlerinizi zamanında ödemek, borçlarınızı sıfırlamak kredi notunuzu yeniden yükseltecektir. Ayrıca tüm bankacılık işlemlerinizi kendi bankanız üzerinden yapmak da kredi notunuzun yükselmesinde %10 ile %20 arasında etkilidir.
8-Kredi Notum Neden Düştü?
Bankalar kredi notu konusunda aşırı hassas davranmaktadırlar. Ödemenizi bir gün aksatmanız kredi notunuzu 100 il 200 puan arasında düşürebilir. Bu nedenle ödemeleri zamanında yapmanız kredi notunuzun düşmemesi için önemli bir etkendir. Hemen üst bölümde kredi notu nasıl yükselir anlatmıştık. Kredi notu hiçbir zaman sabit değildir sürekli yükselir ve ya azalır.
Örneğin tüm borçlarınızı ödeseniz bile yeni bir kredi almadığınızda kredi puanınız 400 kadar düşebilir. Borçları bitirdim artık kredi notum çok yüksek düşmez diye kesinlikle sevinmeyin. Ödemelerinizi yeniden düzenli yaparak kredi notunuzu yükseltebilirisiniz.
9-Kredi Notum Neden Sıfır ?
Findeks kredi notu düşük olan kişilerin bankadan kredi alma olasılığı düşüktür. Ancak kredi notunuz sıfır ise kredi almak imkansızdır. Kredi notunuzun 0 olması bankanın sizin hakkında hiçbir şey bilmediği anlamına gelmektedir. Eğer daha önce hiç kredi kullanmadıysanız, kredi kartı kullanmadıysanız kredi notunuz sistemde 0 olarak gözükür. Kredi notunuzun oluşabilmesi için bankanın sizin borç ödeme alışkanlığınızı öğrenmesi gerekir. Kredi notunuzu oluşturmak için bir kredi kartı alabilir ve borçlarını düzenli ödeyerek kredi notunuzun oluşmasını sağlayabilirsiniz. Zamanla kredi puanınız yükselecek ve kredi çekebilir konuma gelebileceksiniz.
Findeks kredi notunuzun sıfır olup olmadığını öğrenmek için hemen bir banka şubesine gidip gişe memuruna sorabilir, veya internet bankacılığından cüzi bir ücretle kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.
10- Kredi Notuma İtiraz Edebilirmiyim ?
Yapmış olduğunuz tüm ödemeler bankanız tarafından Kredi Kayıt Bürosuna gönderilir. Bu sayede kredi notunuz düzenli olarak güncellenir. Ancak bazen yapmış olduğunuz ödemeler sistemsel bir hata sebebiyle Kredi Kayıt Bürosuna gönderilmeyebilir. Bu durumda ödemeleriniz gecikmeli olarak işlenir ve kredi notunuz düşer. Sizden kaynaklı olmayan bu hata için itiraz edebilirsiniz.
Kredi notunuza itiraz etmek için iki yöntem kullanabilirsiniz, bunlardan birisi banka aracılığı ile itiraz etmek, diğeri ise Kredi Kayıt Bürosu Resmi Sitesi üzerinden itiraz etmek. Bankanız aracılığıyla şubedeki görevliden KKB itiraz formu talep edebilirsiniz ve ya KKB resmi web sitesinden Findeks risk raporunuza itiraz talebi gönderebilirsiniz.
11- Kredi Notuma Kimler Bakar ?
Kredi notu doğrudan taksitli, senetli alışverişlerde ve kredi kullanımlarında önemlidir. Eğer kredi notunuz düşükse hiçbir yerden taksitle veya senetle bir ürün alamaz, hiçbir bankadan kredi çekemezsiniz.
Örneğin eviniz için bir televizyon almak istiyorsunuz ancak nakit paranız yok. Taksitle televizyon satabilen bir mağazaya gittiniz ve televizyon almak istediğinizi söylediniz. Bu durumda mağaza ilk olarak sizin kredi notunuza bakar eğer kredi notunuz düşükse bir ürün satın alamazsınız. Ancak televizyon değerinde bir malvarlığınızı teminat olarak gösterir ve ya kefil gösterebilirseniz bir ihtimal ürünü taksitle satın alabilirsiniz.
Taksitle yeni bir cep telefonu almak için Mobil telefon(Turkcell, Türk Telekom, Vodafone) abone merkezlerine gittiniz ve istediğiniz cep telefonunu ve kontratlı ödeme süresiniz seçtiniz. İşte burada da ilk olarak sizin kredi notunuza bakacaklardır.
Oto galericiden araba satın almak istediğinizde yine ilk iş sizin kredi notunuza bakmak olacaktır. Kısacası borç alacağınız veya borç ile alacağınız her şeyde kredi notu oldukça önemlidir. Hemen bankanızdan ücretli veya ücretsiz kredi notu öğrenme işleminizi gerçekleştirebilir ve risk grubunda olup olmadığınızı ölçümleyebilirsiniz.
12- Hiç Borcum Yok Ama Kredi Notum Neden Düşük
Kredi notunuz sadece borç ödeme alışkanlığınız veya borç miktarınız ile ilgili değil, daha önce borç alıp almadığınızla da ilgilidir. Daha önce hiç borç almamış bir bireyin bankada güvenirliği yoktur. Bu nedenle kredi notunuz 0 olarak gözükür.
Ancak borcunuzu bitirmişseniz buna rağmen yine de kredi notunuz düşükse, bu durumda muhtemelen ödemelerinizi aksattığınız için Findeks kredi notunuz düşük çıkmıştır. Eğer böyle bir şey olmadığını düşünüyorsanız Findeks kredi notunuza itiraz edebilirsiniz.
13- Kredi Notum Yüksek Ama Banka Neden Kredi Vermiyor?
Findeks kredi notunuzun yüksek olması kolaylıkla kredi alabileceğiniz anlamına çoğunlukla gelmez. Bankalar müşterilerine kredi verirken kredi puanlarını göz ardı etmez, ancak kredi almak için tek bakılacak şey kredi notu değildir. Örneğin işten çıkmışsanız kredi notunuz yüksek de olsa banka kredi vermez veya geliriniz düştüyse yüksek miktarda kredi çekemezsiniz. Kredi alabilmek için belli şartları sağlamak zorundasınız, çektiğiniz kredinin aylık taksit tutarı gelirinizin yarısını geçemez. Bu nedenle geliriniz azalması yüksek miktarda kredi çekmeniz için sorun teşkil eder.
Ekstra gelir kazanmak isteyenler için Önerilerimiz adlı yazıya gitmek için tıkla
This Post Has One Comment